onsdag 19 oktober 2011

Enkel CreativeCommons bildsökning

http://www.flickr.com/photos/mprinke/
behold är en sökmotor som hjälper dig att hitta bra CC-licensierade bilder på Flickr. 
Användbar när du förbereder material, eller för att hjälpa elever hitta lämpliga och användbara bilder.

Just show me the interesting part, please

Ett problem med alla dessa webb-tjänster är ju att de helt plötsligt kan upphöra att existera. Men skam den som ger sig! Har hittat en annan tjänst som gör exakt samma sak: http://www.tubechop.com/ 
Uppdaterat 2015-01-30

Har du någon gång visat ett klipp ifrån youtube i en presentation, i en blogg, länkat till det i ett mail?
Har du någonsin velat visa bara en del av klippet?
Då måste du testa SPLICD.
Tim Rylands tipsar i sin blogg om detta verktyg där du klistrar in url-en från youtubeklippet och sedan anger du vilket tidspann som du vill visa.
Sedan kan du bädda in det på din sida, dela med dig av det (Klicka här)


Animera Mera Igen

Idag hade vi premiärvisning av våra filmer. 9 st blev det totalt! Eleverna ville gärna att jag la ut dem på youtube, så det gjorde jag.

tisdag 18 oktober 2011

Animera Mera

Imorgon avslutas höstens Elevens val-vecka. Jag har haft nöjet att jobba med 25 fantastiska elever från år 3-5. Och vad har vi gjort? Jo, vi har arbetat med att rita serier och göra animerad film.
A minute to learn, a lifetime to master!
Tänk att det kan vara så enkelt. Ta några MacBooks, några webbkameror, en låda Lego och ett gäng elever. Ge dem alla instruktioner de behöver, dvs:
  • Starta programmet "FrameByFrame"
  • Placera ut Legogubbarna på golvet
  • Rikta webbkameran mot dem
  • Tryck på "mellanslag"
  • Flytta gubbarna några millimeter
  • Tryck på "mellanslag"
  • När ni tagit ca 100 bilder så spara och välj "Ny"
  • Upprepa tills ni är nöjda
Sedan så satte de igång. De upptäckte bl a att man med hjälp av häftmassa kan man få gubbarna att stå stadigare och att man med röd whiteboardpenna kan rita blod.

När de var färdiga så exporterade vi filmerna till .mov-format och importerade in dem i iMovie, där vi la på ljudeffekter, röster och för- & eftertexter. Tack Multimediabyrån för bra ljud!

Jag tyckte att denna film (gjord av tre killar) är tekniskt sett väldigt välgjord. De har jobbat hårt med att hitta och synka ljudeffekter, och varit väldigt kreativa. Tyvärr är det ett väldigt blodig och våldsam film!

fredag 14 oktober 2011

Lite dagen efter

Det är nu ett dygn sedan jag talade på TeachMeet och jag har tittat på Bambusersändningen. Om någon skulle fråga mig om jag kan tänka mig att göra om det igen så är svaret enkelt:
Ja, gärna.....
Foto: Judit Pozna
Visst pirrade det lite nervöst i magen strax innan, lite oro över om man inte skulle få chansen att tala nu när man förberett sig. Men när väl lottohjulet plockat fram ens namn så var det bara ett läge som gällde. 110% rakt fram.
Det är en häftig känsla att stå framför 150 personer och veta att de sväljer det man säger och visar med hull och hår. Man har ingen större rädsla för att råka ut för tekniska problem, för man har 150 personer framför sig som vet att detta sker och som mest nickar och inser att de inte är ensamma om att man tappar kontakten med nätet eller att bildskärmsinställningarna eller ljudet strular.
Sedan är det en trygghet att veta att det bara är 7 minuter man behöver tala, man hinner oftast säga det man vill, även om det blir forcerat på slutet.
När man väl svarat på den sista frågan och lämnar scenen så känner man sig stolt, stärkt och euforisk.
Jag tror att alla de 150 i auditoriet har någon erfarenhet från IKT i skolan som de kunna förmedla på 2 eller 7 min. Så passa på nästa gång i Kristianstad och anmäl dig som talare.

Ja, gärna..... jag kommer säkert på nått!


torsdag 13 oktober 2011

Teachmeet syd

Då har man gjort det igen, dvs stått och pratat på Teachmeet. Dessutom har jag fått tummarna loss och gjort ett nytt inlägg i denna blogg.

Det har varit en mycket intensiv höst, både jobbmässigt som privat. 5 högstadieklasser har fått en-till-en datorer, de sista pedagogerna har fått sina egna datorer, alla klasser har kommit igång med UNIKUM och själv har man totalrenoverat köket.

I dagens presentation av greenscreen så använde jag Jaycut som ett alternativ för de som inte har Mac & iMovie. Som någon åhörare informerade, så går det för tillfället inte att skapa nya konton där. Jag lovade att undersöka saken och återkomma i denna blogg.
Teachmeetsyd Helsingborg