onsdag 16 november 2011

Google Doc + OCR = Sant

Ett av alla de tips jag dagligen får via Twitter, Facebook, kollegor och vänner, handlade om en för många okänd funktion i Google Dokument. Man kan ta en pdf-fil och få den OCR-läst till editerbar text. Det vill säga, du kan få en pdf-fil omvandlad till ett textdokument som du kan ändra i och som talsynteser med mera kan hantera.
Hur gör man då?
Enklast är väl att man går in på Joachim Thornströms Blogg eller titta på youtube-filmen som ITpedagogerna Ystad lagt ut.

tisdag 15 november 2011

Rock on iPad!

Idag fick jag ett ryck och inhandlade en lite leksak, en
Det är ett litet ljudkort som man kopplar till hörlursuttaget på en iPhone/iPad. I ljudkortet kopplar man sedan in sin gitarr och sitt headset. Sen är det bara att leka med alla ljudeffekter som finns i till exempel Garageband.
Jag har tidigare skapat en del bakgrundskomp i Garageband och nu kan jag lägga på min egen gitarr på dessa. Med hjälp av alla de inbyggda gitarrförstärkarsounden och effektboxarna så kan jag låta som både Hendrix och Knoppfler.


Man About Town: Luke Tours London with AmpKit 1.2 from John Berry on Vimeo.

måndag 14 november 2011

Kan detta vara lösningen?

Jag satt och Googlade efter någon ersättare till Jaycut, (online videoredigering som kan skapa greenscreen effekter), då jag helt plötsligt hittade Wax 2.0 från DebugMode.
Jag har nu installerat det på min gamla PC och gjort de första stapplande försöken. Det går väl sisådär, det är rätt lätt att förstå hur man gör, men jag är inte riktigt nöjd med resultatet. iMovie och Jaycut klarar av att göra fler gröna nyanser transparenta. Det verkar ställas lite högre krav på den gröna bakgrunden.
Som tur är finns det gott om "instruktioner", både på youtube och på diverse sidor (exempelvis instructables.com.
Jag kommer att testa vidare i morgon och förhoppningsvis lägga ut några testfilmer och förhoppningsvis även en instruktion.
Det skulle lätta tyngden på mina axlar om det fungerar, eftersom jag har lovat att hålla en utbildning för 15 pedagoger från olika delar av Lund om några veckor om att arbeta med film i skola och förskola.

torsdag 3 november 2011

En värld av lera

Jag hoppas att ni inte missat del 5 av höstens Kobra på SVT. Om ni gjort det så kan jag berätta att det handlar om animerad film. Man får bland annat träffa Peter Lord från Aardman Animations. Peter är mannen bakom Wallace and Gromit. Sedan möter man Mia Hulterstam och Cecilia Actis från Dancinganimation. De har bland annat gjort en animerad dokumentärfilm "Blue Karma & Tiger".
En annan som jobbar med leranimation/stopmotion är Lee Hardcastle.
Så tycker du det är intressant med stopmotion och leranimation så gå in på SVT Play eller klicka på Kobra!

onsdag 2 november 2011

Gör en portabel grönskärm

På Teachmeet Syd i Helsingborg hade jag med mig min portabla gröna skärm. Jag tänkte att jag skulle visa hur du också kan göra en sådan.