fredag 29 juni 2012

13 sätt att använda iMovie på iPad i undervisningen!

Jag hittade bloggen http://edapps.ca/ häromdagen. Här finns mycket intressant och matnyttigt för den som är intresserad av att använda iPad i skolarbetet.
Ett av dessa tips var:

13 ways to use iMovie in the classroom


Kort översatt och sammanfattat:
  1. Dokumentation - Spela t ex  in elevernas arbeten och redovisningar. Alltifrån läs- & skrivutveckling till projektredovisningar. Perfekt även för idrotts och musikläraren.
  2. Feedback - Låt eleverna i små grupper ge feedback till varandra.
  3. Självreflektion - Eleven gör sig medveten av sitt lärande.
  4. Skapa filmer - Eleverna är storkonsumenter av filmmedia, t ex youtube och reklamfilmer.  Låt eleverna skapa egna filmer för att få fram ett budskap.
  5. Skapa Pecha Kucha-Presentationer 
  6. Storytelling
  7. Foto-uppsatser
  8. Mikroskopi - iPaden kamera passar att filma genom mikroskopet.
  9. Studiebesök/fältstudier
  10. Skapa instruktionsfilmer - ett bra sätt att lära sig något är att skapa en instruktion. Låt eleverna skapa instruktionsfilmer.
  11. Analyser i Slow-Motion - filma ett skeende (t ex ett gymnasikmoment, fysikexperiment eller kemilaboration) och skrolla igenom det bild för bild i iMovie.
  12. Skapa animerade filmer
  13. Personlig utveckling av ens professionalitet - spela in dig själv i din lärsituation, och analysera dig själv. Vad gick bra, vad gick mindre bra? Hur gjorde jag?

tisdag 19 juni 2012

Learning is The shit

Jag har haft nöjet att få vara en av 250 deltagare på "Learning is the shit". En härlig, häftig och inspirerande upplevelse. Ta en stor gryta, släng i en massa pedagogik, Cirkus Cirkör, solsken, picknicklunch, hjärta, hjärna, idéer, härliga människor, inspiration och toppa med lite Ska-musik live. Då har du en bild av vad "Learning is the shit är"!
En av delarna i denna konferens är Unconference, dvs möjligheten för deltagarna att sätta upp sig på "gridden". Det kan vara något intressant man vill visa och prata om, något man brinner för eller en fråga man vill få svar på eller vill diskutera med andra. Min gamle parhäst och vän Olle beskriver konferensen väldigt bra i sin blogg.
Jag satte upp mig för att jag ville prata och visa hur man kan jobba med film i skolan. Lite orolig gick man till tältet lite halvt förberedd, men drog igång med entusiasm. Mitt mål var mer att så positiva inspirerande frön, än att lära ut hur man gör. Eftersom jag fick positiv kritik efter min "show" så växte man lite, man kände att det jag gör är intressant och bra. Då kan ni tänka hur det känns när man sedan får frågan om man kan tänka sig att även ha ett pass nästa dag.
Jag kommer under veckan att lägga upp mina presentationer här i bloggen (du hittar allt under fliken "Learning is the shit!"!




- Posted using BlogPress from my iPad