tisdag 27 januari 2015

A walk in the clouds...

A walk in the clouds. Walking together. You feel yourself. Walking forever....
 - så inleds Level 42's låt "Clouds".

Och varför döpa ett blogginlägg till detta? Jo, för att jag tänkte skriva lite om mina erfarenheter av att hantera stora mängder av iPads i Skolmiljö med hjälp av Apple Configurator och Meraki Dashboard.

Vad är det jag gjort och lärt mig då?

Jo, hur jag kan masskonfigurera många iPads på en gång. I Apple Configurator kan man till exempel ställa in ett lösenord, namnge ipadserier, uppdatera, spärra möjligheten för användaren att installera appar osv. Dessutom kan man ställa in så att iPaden blir omöjlig att ominstallera.
Man skapar en eller flera olika inställningsprofiler som man lägger på sina iPads. Givetvis kan man skapa olika uppsättningar profiler, t ex en för lågstadieelever, en för högstadieelever, en för lärare osv osv.
Dessutom kan man göra så att iPadsen kopplas till ditt Meraki Dashboard.
För att göra detta så måste man koppla iPadsen fysiskt till en din dator. Därför är det smart att skaffa sig en USB-hubb som både fungerar som laddare och för synkning. Många iPad vagnar har en sådan inbyggd. Med Apple Configurator kan du hantera upp till 30 ipads i taget.

A walk in the clouds

När man konfigurerat iPadsen så kan man nu hantera dem trådlöst i Meraki Dashboard (MD).

Där har du sedan full koll på dina iPads. Du kan se en mängd information såsom: Position, vilket iOS, Mac-adress, serienummer, laddning, hur mycket lagringsutrymme som används, vilka appar som finns installerade, användningslogg, osv..... Nästan lite Orwells 1984-känsla.

Nu till "A walk in the clouds"!
Så fort Apple släppte VPP i Sverige så ansökte jag om ett konto. Detta konto har jag nu kopplat till min (MD).
Sen la jag in elevernas Apple-ID'n i min (MD) och samtidigt som jag gjorde detta så satte jag en eller flera taggar på deras Apple-ID, t ex "VagnA" "7-9", "pedagog", "elev", "skola", "fsk" osv.
Detta har gjort det lättare med App-hanteringen. För det är ju en av de stora vinsterna med det hela, att kunna skjuta ut och hämta tillbaka appar till en eller flera iPads.

I praktiken

Låt mig ge er ett exempel: Lärare A har hittat en trevlig gratis-app som hen vill ha på halvklassuppsättning A. Då går jag in i VPP och hämtar 15 licenser av appen. Några minuter senare så ser jag Appen i MD och kan söka upp alla iPads med taggen "VagnA" och skjuta ut appen. Några minuter senare finns den på paddorna.
Lika enkelt kan jag dra tillbaka "Skolstil" från paddorna i "Vagn2" och istället lägga appen i Vagn3.

Många företag ger mängdrabatt när man köper deras appar. Oftast är det fullpris för 1-19 licenser och vid 20 licenser eller fler så får man 50% rabatt! Är man smart så sveper man av sina olika kanaler efter alla "appen är gratis idag" erbjudanden. Hittar man en app som man kan tänka sig ha nytta vav så är det bara att gå in i VPP och hämta hem en bunke licenser.

Tyvärr är hela denna procedur lite knepig att få ihop. Jag tyckte det var svårt att hitta bra instruktioner på nätet, så jag fick köra en hel del "trial & error" innan jag fick det att funka.

Hur Level 42 - Clouds låter? Så här